
NÄR ETNOLOGI, KONST OCH BERÄTTELSE MÖTS
Privat akademi grundad sommaren 2021 som en plattform för folkloristisk kursverksamhet, med fokus på immateriellt kulturarv i Norden.
Här arrangeras retreats och kurser med specifikt fokus på det nordiska arv som inte går att ta på; Berättelse och mytologi, hantverkstekniker, konst, ceremoni och musik. I allt större utsträckning växer just nu intresset för vad de nordiska skogarna och vildmarkerna egentligen ruvar på. I sociala medier ser vi hur utforskandet av nordisk mytologi och folkmedicin tar allt större plats, såväl i nationella som internationella forum. Norden är både mystisk och exotisk, i en värld där många andra forntida kulturer och naturfolks trossystem exploaterats under lång tid. Inom Akademi Oväsen håller vi vetenskapligt förankrade källor i kombination med respektfullt utforskande högt. Vår intention är att fungera som en länk mellan den vetenskapliga akademin inom fältet för folklivsforskning och den privata kursverksamheten som blir allt större inom området.
Under 2022 arrangerades det första retreatet med fokus på fäbodväsendet och eposet Den poetiska Eddan. I samarbete med Gessi fäbod i Älvdalen utforskades bland annat lockropet kulning, siarkonsten sejd och lokal örtmedicin.
I år ligger fokus på det skogsfinska kulturarvets svedjebruk, poesi och botekonst.
ULRIKA JÄGER

”Att respektera förlevandes kunskap och känna till sina egna rötter är grunden för ursprung.”
ETNOLOG – SKOGSGUIDE – ÖRTPEDAGOG
Som folklivsforskare och med mångårig erfarenhet av behandlingsarbete inom psykiatri och som Skogsguide har Ulrika en lång och fascinerande stor kunskap som hon samlat i sina utbildningar på www.lovjerskan.se Ulrika har i sitt arbete utforskat allt ifrån shamanska traditioner i Sibiren och USA till Hildegaard von Bingens arv i Tyskland och Jungfru Marias avtryck på den medeltida örtmedicinen i Europa. Idag är hon specialiserad på vår mystiska finnskogskultur i Norden och verkar i samarbete med Finnskogen natur och kulturpark, i nordligaste Värmlands finnmarker. Via Värmlands museum och Torsby finnskogscentrum har Ulrika under det senaste året bland annat lett guidningar i traditionsbärerskan Kaisa Vilhuinens fotspår.
ANNA VILD

”För att veta var vi ska, behöver vi bli medvetna om var vi har varit”
SÅNGERSKA – MUSIKPOET – ETNOLOGSTUDENT
Som numera aspirerande etnolog/folklivsforskare har Anna vandrat en egendomlig väg inom Sveriges kulturvärld, där hon efter ett liv som show och musikalartist, valde att kombinera sitt intresse för folkhistoria med sitt moderna konst och musikskapande på www.annavild.se
Anna har i sitt arbete under de senaste åren grundligt utforskat och porträtterat de nordiska trolldomsprocesserna. Ett fenomen hon anser ha skurit ett avgränsande snitt i den nordisk folkkulturen, mellan då och nu. Hennes etnologiska studier har en förmåga att cirkulera kring de identitetspolitiska frågorna i relation till kulturarv och ursprung.
Idag verkar hon utöver studierna som etnopoet och kompositör, för bland annat Historiska museet i Stockholm.

VI SER FRAM EMOT ATT MÖTAS..